+31 33 494 2280 info@arbodienst.nl

Hoe veerkrachtig slaap jij?

Het fundament voor de werkwijze van Rienks Arbodienst vormen de begrippen ‘Veerkracht’ en ‘Positieve Gezondheid’. Dit betekent dat wij niet alleen focussen op klachten, ziekte en verzuim maar ons richten op de mens als geheel. Vanuit deze blik ondersteunen wij organisaties, teams en medewerkers met het vergroten van eigen regie en veerkracht. 

Wij brengen de veerkracht van de medewerkers in kaart met onze veerkrachtscan. Deze scan bestaat uit 9 dimensies. Een van de dimensies is Lichaamsfuncties, dit gaat over je gezond voelen, fitheid, klachten en pijn, eten, bewegen en slaap.  

In deze blog zoomen we samen met onze stafarts Erik-Jan van Dijck in op het thema slaap, één van de onderdelen van de dimensie ‘Lichaamsfuncties’. 

 

Slaap hebben we allemaal nodig

Goed slapen is erg belangrijk om je lichaam en geest te laten rusten en te herstellen en zorgt ervoor dat je de emoties van de voorgaande dag kan verwerken en kunt onthouden wat je die dag hebt meegemaakt of geleerd. Je reset als het ware je hersenen, waardoor je de volgende dag weer ruimte hebt voor nieuwe kennis, emoties en prikkels. 

Lees verder

 Wat als je niet goed slaapt?

Slaapproblemen komen veel voor en zien we ook veel bij Rienks Arbodienst in de spreekkamer voorbijkomen. Vaak zijn dit werknemers die kampen met overspannenheids- klachten en burnout gerelateerde klachten. Niet goed kunnen slapen kan ook het gevolg zijn van privésituaties zoals bijvoorbeeld jonge ouders met een huilbaby of ernstig omgevingslawaai zoals verkeer, overlast van buren etc.  

Iedereen heeft wel periodes dat slapen minder goed lukt, dat is niet direct een reden om hulp te zoeken, en het is verstandig om te kijken of er een onderliggende reden is en die aan te pakken. Je kunt er zelf veel aan doen. Gaat het je leven overdag echt in de weg zitten, bijvoorbeeld op je werk en heb je er al veel aan gedaan dan is het goed om een arts te raadplegen. 

 En als je te lang slaapt?

Onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je structureel meer dan 9 uur per nacht slaapt, is het advies om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck. Er kan een onderliggend medisch probleem zijn. Bij de groep van langslapers is bij onderzoek vastgesteld dat hart en vaatziekten veel vaker voorkomen. 

Het advies van Erik-Jan;

  • Het belangrijkste is het achterhalen van de oorzaak van je slaapprobleem en probeer die aan te pakken. 
  • Zorg voor een goede slaaphygiëne. 
  • Bewegen overdag is belangrijk.
  • Neem ’s avonds voor het slapen geen koffie of cafeïne en nicotine houdende dranken of middelen. 
  • Stop een uur voor het slapen gaan met scherm-activiteiten (“blauw licht”), zorg voor ontspanning zoals een korte wandeling, warm bad of muziek. 
  • Sta steeds rond dezelfde tijd op en ga op een vaste tijd naar bed.

Ontspanningsoefeningen en/of mindfulness trainingen kunnen je helpen om goede technieken aan te leren. Als niets lijkt te helpen zijn er gespecialiseerde slaapklinieken die uitgebreid slaaponderzoek kunnen doen en op maat advies kunnen geven. 

Welterusten!

contact

We werken samen met organisatie aan duurzame inzetbaarheid en aan het vermogen van medewerkers om daar zelf eigenaarschap over te hebben.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© rienks arbodienst 2022 | Sitemap